Každý, kto pozná ľudí z obce Vysoká, okres Sabinov, vie, že na žiadnej tamojšej poriadnej hostine by nemali chýbať pirohy. Toto tradičné jedlo sa v kraji konzumuje od dávna a ako sa tu vraví, "Vysočanom šmakuje".
VYSOKÁ. Pirohy sú také obľúbené a jedia sa v takom množstve, že obyvateľov tejto dediny volajú "pirohare". Pani Alžbeta Nováková tvrdí, že takáto prezývka im prischla už dávno. Upozorňuje, že nie je všetko pravda, čo sa v súvislosti s pirohmi a ich dedinou rozpráva.
"To, že ľúbime pirohy, priznávame, ale nie sú také veľké, ako sa hovorí. To si z nás v okolitých dedinách vždy robili posmech, že vo Vysokej spadol zo stola gazdinej pri varení piroh a bol taký veľký a ťažký, že zabil hus," hovorí so smiechom pani Alžbeta.
Vysvetlila, že pirohy bolo jedlo chudobných a tento kraj bohatstvom nikdy neoplýval. Preto ich pripravovali na slano alebo na sladko.
"Tie slané sú zo zemiakovou plnkou s trochou mlieka a rôznymi príchuťami, čo kto má rád. Ale niekto má rád aj sladké a preto sa na jedenkrát zvykne robiť viac druhov," vysvetľuje gazdiná.
Foto:obecvysoka.sk
Zvláštny okraj
Ešte niečím sú zvláštne "visočanske" pirohy, a to je ich okraj.
Ten nie je rovno rezaný, ale po okrajoch majú pirohy akúsi vlnovku. Práve pre ich vzhľad ich všade na okolí volajú cifrované pirohy.
Tak sa ich vraj ženičky naučili robiť od svojich starých mám. Je to aj praktické, pretože slané so zemiakovou plnkou urobia napríklad s hladkým okrajom a sladké s tvarohom alebo sušenými slivkami cifrujú.
"Deti majú rady tvarohové a tie sme cifrovali, aby si ich nemýlili so zemiakovými, lebo keď ich vyberali z misy, nahryzli piroh a keď nebol taký, ako chceli, nechali ho tak a nepojedli," hovorí rodáčka z Vysokej.
Každý musí ochutnať
Každý, kto príde do Vysokej, musí pirohy ochutnať. Táto povinnosť vraj neobchádza ani oficiálne návštevy, ako napríklad na poslednej vysviacke kostola. Biskupa síce privítali tradične chlebom a soľou, ale potom si musel zahryznúť aj do pirohov.
Obyvatelia z tohto regiónu sa každý rok na Silvestra schádzajú na blízkom kopci Homôlka. Sem z rôznych strán prichádzajú dedinčania, aby sa rozlúčili so starým rokom a zaželali si zdravie a šťastie do toho nového.
"Každý sem nosí také tradičné jedlá, proste to, na čom si najlepšie pochutnajú. Nuž a my sem nikdy neprídeme bez našich pirohov, ponúkneme pútnikov a tiež ochutnáme z ich dobrôt," hovorí pani Alžbeta.
Doplnila, že tradičnými jedlami sú aj beliše teda koláče s plnkou. Tá môže byť ovocná, tvarohová či kapustová a ľudia si tu vraj pochutia na zemiakových plackách, po šarišsky nalešnikoch. Všetci sa však zhodujú na tom, že majú radi aj dobre pripravené mäsko, tak ako inde na Slovensku.
Rázovitá obec Vysoká dostala meno podľa svojej polohyČítajte
Obec Vysoká sa spomína už v dokumentoch z 13. storočiaČítajte
K prameňu pri kaplnke v obci Vysoká prichádzajú ročne stovky ľudíČítajte
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári